VET HAAR

VET HAAR

Vet haar ontstaat door een te hoge talgproductie. Talg wordt geproduceerd in de talgkliertjes en vindt langs het haarzakje zijn weg naar je hoofdhuid. De hoeveelheid talgvet dat op je hoofdhuid terechtkomt, is afhankelijk van hormonale veranderingen.

Zo hebben pubers vaker last van vettig haar, omdat ze veel hormonen aanmaken. Ook je cyclus kan van invloed zijn. Aan het einde van je menstruatie maakt je lichaam hormonen aan die voor een verhoogde productie van talg zorgen. Niet iedereen heeft daar last van, omdat de aanmaak van hormonen voor een deel erfelijk bepaald is.

Op je hoofdhuid zelf zit ook talg. Hoe warmer je hoofdhuid is, hoe sneller het talg groeit. Als je vaak je haar föhnt, is de kans op vet haar dus groter. Andere factoren die een rol spelen zijn bijvoorbeeld de zon, de sauna, zweten en te krachtig masseren.

10 TIPS DIE JE GAAN HELPEN.

Aan tip 7 heb je wellicht nog nooit gedacht?

TIP 1

Gebruik een milde shampoo voor jouw haartype en gebruik een kleine hoeveelheid

TIP 2

Breng shampoo aan zonder te masseren. Door de hoofdhuid te masseren, stimuleer je de doorbloeding en dus ook de talgproductie. Je kunt de shampoo bijvoorbeeld in lagen aanbrengen, door je haar met je vingers in scheidingen te verdelen en de shampoo er per laag in te doen, alsof je het verft. Duurt wat langer, maar het werkt wel.

TIP 2

Verdeel een (leave-in) conditioner alleen over de lengtes en punten van je haar en vermijd de haarwortels

TIP 3

Let op je voeding; vet eten = vet haar. En drink genoeg water.

TIP 3

Bind je handen vast;) ga je veel met je handen door je haar dan wordt het veel sneller vet

TIP 4

Spoel je haar goed uit, restjes shampoo en conditioner maken je haar sneller vet.

TIP 5
Probeer je haarwasroutine langzaam af te bouwen naar twee a drie keer per week. Steeds als je het haar wast, ontdoe je het van de natuurlijke oliën. De talgklieren vullen deze oliën weer aan met talg. Hoe vaker je je haar wast, hoe meer talg je gaat aanmaken.

TIP 6
Gebruik niet te veel stylingproducten in je haar. Haarspray, glansserum, heat protector spray, etc. Deze producten zorgen er allemaal voor dat je haar sneller vet wordt.

TIP 7

Verschoon vaker je kussensloop. Door elke dag met je hoofd en dus je haren op je kussen te liggen, wordt je kussensloop vies. Deze bacteriën nemen je haren op. Alle viezigheid van je gezicht, denk aan huidschilfers, restanten van nachtcrème, komt op je kussen terecht en daarmee ook in je haar

TIP 8

Douche niet te heet. Een hoge temperatuur maakt je haar sneller vet. Door warmte gaan je talgklieren ook meer talg produceren.

TIP 9

Zorg na het wassen voor zo min mogelijk wrijving. Dep je haar voorzichtig droog. Want bij iedere wrijving zullen de talgklieren het gevoel hebben dat ze talg moeten produceren. Borstel het alleen als het echt nodig is en stop als er geen klitten meer inzitten.

TIP 10

Als je gaat slapen doe je haar dan in een knot, staart of vlecht. Dit zorgt voor minder wrijving en dus minder talgproductie. Probeer de knot eens wat lager in de nek te maken in plaats van bovenop je hoofd, dat werkt goed heb ik gehoord.

En mocht je nou toch een keer vet haar hebben en geen tijd hebben om het te wassen, bestaat er altijd nog droogshampoo. Zorg gewoon dat je altijd een busje droogshampoo in huis hebt voor noodgevallen.