Afgebroken haar? Of nieuw haar?

HET ANTWOORD IS BEST LASTIG
Als er tekenen zijn van stress of beschadiging, dan gaat het waarschijnlijk om afgebroken haar. Bijvoorbeeld als het haar in een nauwsluitende paardenstaart wordt gedragen. En je ziet korte haartjes verschijnen bij het voorhoofd en de slapen.

DE CONDITIE VAN JE HAAR
Als je je haar regelmatig onderwerpt aan chemische behandelingen  zoals kleuring, straightening en/of permanent, dan zal je ook sneller breuk vaststellen. Vooral op plaatsen waar het haar al dun en kwetsbaar was.

NIEUW GROEIEND HAAR
Wanneer de korte haartjes worden gevonden op plaatsen op de hoofdhuid die niet blootgesteld worden aan ‘spanning’, is het waarschijnlijk gewoon nieuw haar. Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin,  dan is dit nieuw groeiend haar.

15% van je haar is namelijk in rust en wordt na deze rustfase afgescheiden door het nieuwe haartje dat uit het haarzakje groeit. Ieder haarzakje volgt zijn eigen groeicyclus – rusten en haartjes afgeven – en deze cycli duren niet allemaal even lang. Gelukkig maar, want zo wordt voorkomen dat al je haren tegelijk uitvallen.

Vind je het nog steeds interessant? Lees dan nog even verder..

Elke haarcyclus kent 3 fasen:

1. DE GROEIFASE

80-90% van je haar zit in deze fase. Dit is de periode vanaf het moment dat de nieuwe haar uit je hoofdhuid komt totdat je haar in de rustfase terecht komt. Dit proces duurt 2-7 jaar. De duur is vooral erfelijk bepaald en ook de reden dat bij sommige mensen het haar op een gegeven moment gewoon niet langer wordt.


2. DE OVERGANGSFASE

1-3% van je haar zit in deze fase die slechts 3 weken duurt. Het haar stopt met groeien en bereidt zich voor op het uitvallen.


3. DE RUSTFASE

15 tot 18% van de haren zitten in de rustfase. De haren zijn nu ‘los’ verbonden met de hoofdhuid. En vallen makkelijk uit door wassen, kammen of borstelen. De haar valt uit en voila..de nieuwe haar is alweer aangemaakt in het haarzakje en de cyclus herhaalt zich. In je leven kan er 10 tot 12 keer een nieuwe haar uit een haarzakje groeien.

Bijzonder toch?