Het belang van de juiste pH-waarde

Sommige shampoos geven op de verpakking aan dat ze pH-neutraal zijn. Dat klinkt goed, maar wat betekent dat precies?

Wat is een pH-waarde?

De schaal van de pH-waarde loopt van 1 tot 14 en geeft aan wat de zuurgraad is van bijvoorbeeld je haar of je (hoofd)huid.

  • De waarde van 1 t/m 6 is zuur
  • 7 is neutraal en
  • 8 t/m 14 is een basische stof

Zoutzuur heeft bijvoorbeeld een pH-waarde van 0. Gedestilleerd water is neutraal en heeft  een pH-waarde van 7. Een basische stof is huishoudammonia, met een pH-waarde van 11,5. Basische stoffen komen ook voor in bijvoorbeeld zeep, omdat deze stoffen de vetlagen(van de je huid ) verwijderen.

Zuiver water = pH 7
Zeep = pH 9 – 10
Tandpasta = pH 8
Jus d’orange = pH 3,5
Coca Cola = pH 2,5
Onze huid = pH 5,5

Welke pH-waarde heeft je haar?

Je haren en hoofdhuid, hebben van zichzelf een pH- waarde van ongeveer 5,5. Door het gebruik van stoffen in haarproducten en kleuringen, kan de zuurgraad, structuur of kleur van je haar echter wel veranderen.

HEB JE EEN  VETTE HOOFDHUID?

Dan heb je een lagere zuurgraad dan 5. Heb je een vette hoofdhuid (lage pH-waarde), gebruik dan een shampoo met een pH-waarde die hoger ligt, dus 6 of hoger. Dit neutraliseert de hoofdhuid waardoor je minder snel last krijgt van een vettere hoofdhuid. Let wel op dat je niet voor een te hoge pH-waarde kiest of er te lang mee door gaat, dan kan je huid juist weer te droog worden.

HEB JE EEN DROGE HOOFDHUID?

Dan ligt de zuurgraad vaak boven de 7. Dit betekent dat de huid niet meer zuur is, maar basisch. Je kunt het beste gebruikmaken van verzorgingsproducten met een pH-waarde van 5 of lager. Je hoofdhuid wordt minder droog en de haarschubben sluiten, waardoor je haar beter beschermd blijft tegen de invloeden van buitenaf. Probeer de warme föhn of krul/steil tang vermijden, door de warmte droogt je haar en hoofdhuid weer uit en gaan de haarschubben weer iets open staan. Styling -en verzorgingsproducten, die ervoor zorgen dat je haren glad en glanzend worden, bevatten over het algemeen een zuur ingrediënt, dus met een lage pH-waarde, en zijn goed voor je. Heb je een droge hoofdhuid, eventueel met eczeem (hoge pH-waarde), gebruik dan ook een shampoo met een zuurgraad die lager is dan 6. Dit zal de droge hoofdhuid neutraliseren en hierdoor ook de schilfers en de jeuk verminderen. Ook hierbij geldt dat je ook weer niet te laag moet gaan in de pH-waarde, want dat kan weer het tegenovergestelde effect geven, waardoor je vettiger haar krijgt.

HEB JE EEN GEWONE HOOFDHUID?

Dan  is een shampoo met de pH-waarde tussen de 5 en de 6 perfect. Dit worden de pH-huidneutrale shampoos genoemd.

EN BABYSHAMPOO?

Is niet zo mild als je denkt. De pH-waarde van babyshampoo ligt namelijk rond de 7.  Hierdoor zal de shampoo niet snel in de ogen prikken. Het nadeel is wel dat de haarschubben iets open kunnen gaan staan waardoor het haar pluiziger kan worden. Let wel op, in baby shampoo zit vaak ook nog extra parfum, dit geeft natuurlijk die lekkere ‘babygeur’. Maar omdat de huid van baby’s heel erg kwetsbaar is, kan het gebeuren dat je kindje niet tegen deze parfum kan en een allergie krijgt. Was het haar van je kindje dus zo min mogelijk met shampoo. Met water spoelen is echt voldoende. Grijp je zelf af en toe naar die overheelrlijk ruikende babyshampoo? Besef je dan dat deze shampoos niet heel goed reinigen, geen verzorging geven voor je haar en hoofdhuid en dat de pH-waarde hoger ligt dan gewone shampoo. Je haar zal er dus droger en pluiziger van worden.

Waar vind ik de pH-waarde van mijn haarproducten?

Helaas vermelden niet alle shampoo merken de pH-waarde op de verpakking, tenzij deze echt aangeven dat ze pH-huidneutraal zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de professionele kapsalon merken over het algemeen meer shampoos produceren met een pH-waarde onder de 5,5. Dit is om de haarschubben te sluiten en het haar gladder en glanzender te maken. De shampoos die in de drogist te koop zijn, hebben vaak een pH-waarde die boven de 5 ligt.

Geschikte merken, die betaalbaar zijn:

Eucerin Dermo Capillaire: pH 5

Sanicur: pH-neutraal pH5-6

Of ga je apotheek of bijvoorbeeld Vita Cura in Sassenheim.