ROOS

TWEE KEER ZO SNEL

Normaal gesproken duurt het drie weken voor onze hoofdhuid zich heeft vervangen. Daar merk je niets van, omdat de dode huidcellen hierbij in hele kleine deeltjes uiteen vallen. Behalve bij mensen die last van roos hebben. Dan gaat dit proces twee keer zo snel.

JOUW TALGKLIEREN WERKEN GEWOON ERG HARD

De huidcellen krijgen te weinig tijd om uit te rijpen. En beginnen met duizenden tegelijk te verhoornen. Ze klonteren samen, en worden zichtbaar als vlokjes. Ook de talgklieren gaan harder werken. Door de afgescheiden talg plakken de schilfertjes nog meer aan elkaar en kan jeuk ontstaan. Roos is in feite een milde vorm van seborrhoïsch eczeem. De eencellige gist ‘Pityrosporum ovale’ speelt hierbij ook een belangrijke rol. Deze gist komt bij iedereen op de huid voor. Maar sommige mensen reageren er allergisch op. Een reactie die waarschijnlijk erfelijk is bepaald.

WAT KAN ROOS BEVORDEREN?
Stress, het gebruik van verkeerde shampoo en droge lucht kunnen het probleem bevorderen. Het is sowieso heel belangrijk om je haar, na het wassen, goed uit te spoelen.

GEBRUIK GEEN SHAMPOO VOOR VET HAAR

Roos kan een gevolg zijn van het regelmatig gebruik van shampoos, die bedoeld zijn voor vet haar; hierdoor droogt de hoofdhuid uit. Met als gevolg een overmatig talgproductie.

KUN JE HAARUITVAL KRIJGEN VAN ROOS?

Als roos lang genoeg bestaat en niet goed wordt behandeld, kunnen de haren beginnen uit te vallen. Dit wordt veroorzaakt door een constante ontstekingsreactie in de haarzakjes.

DE GIST UITSCHAKELEN

Het bestrijden van de gisten kan een sterke verbetering van het eczeem opleveren, waardoor de roos (vrijwel) helemaal verdwijnt. Er zijn speciale anti-roos shampoos die dit probleem onder controle kunnen houden. Ketoconazolshampoo is een product om de pityrosporon gist zelf uit te schakelen. Bij aanhoudende jeuk kan soms ook tijdelijk een corticosteroïd-houdende lotion worden voorgeschreven. Hiervoor heb je een recept van je huisarts.nodig.

OF HEB JE WELLICHT LAST VAN PSORIASIS?

Wanneer jouw ‘roos’ niet reageert op de behandeling, of wanneer je last hebt van schilfering op een scherp begrensde plek op je hoofd, is er waarschijnlijk sprake van een vorm van psoriasis. Ga hiermee naar de huisarts.

ANTI-ROOSSHAMPOO: 3 HALEN 2 BETALEN?

Mensen die nergens last van hebben, kunnen gerust profiteren van de bekende 3 halen 2 betalen merken bij de drogist. Heb je roos, doe dit dan niet. Want als je het etiket goed leest, en niet alleen naar die knappe dame zonder roos op de voorkant van de fles kijkt, zie je dat veel bekende merken, roos bestrijden door middel van het gistdodende middel zinkpyrithion. Al deze shampoos bevatten als belangrijkste reinigende bestanddeel Sodium Lauryl Sulfate (SLS), een behoorlijk agressieve reiniger. Daarnaast bevatten deze shampoos veel parfum(allergenen) en counterirritant menthol.Sodium Lauryl Sulfate is een zeer agressieve reiniger die schadelijk is voor de huid. Mijn advies? Gebruik dit niet.

WELKE SHAMPOO DAN WEL?

Roos is goed te behandelen, met de juiste shampoo. Ik heb twee betaalbare shampoos uitgekozen, waarvan ik de kwaliteit als goed beschouw. Er zijn er zeker meer, koop deze dan bij de apotheek of reformwinkel.

Dermolin anti-roos shampoo
De Dermolin anti-roos shampoo verwijdert roos met behulp van piroctoneolamine. De shampoo reinigt het haar met behulp van milde reinigers. Daarnaast bevat de shampoo een aantal huidkalmerende ingrediënten (Symcalmin en Pentavitin). De formule bevat geen parfum, zeep, kleurstoffen of conserveringsmiddelen.

Bioderma Nodé P anti-roos shampoos
Bioderma heeft een aantal verschillende anti-roos shampoos: normalisant (normaliserend, voor elk haartype), apaisant (kalmerend/verzachtend, voor de gevoelige hoofdhuid), purifiant (zuiverend, voor vet haar), restructurant (herstructurerend, voor beschadigd haar), volumateur (volume, voor fijn haar). Alle drie verwijderen ze roos op basis van drie ingrediënten: climbazole, piroctoneolamine en salicylzuur. Allemaal reinigen ze met behulp van milde reinigers, en allemaal bevatten ze een kleine hoeveelheid parfum. Dan heeft Bioderma ook nog Nodé DS+ in hun assortiment, voor een intensere kuur bij een ernstige vorm van roos. Ook deze shampoo bevat milde reinigers en een kleine hoeveelheid parfum. Deze kuur verwijdert roos op basis van salicylzuur, piroctoneolamine en zinkpyrithion.

HOE?

In het begin is het aan te raden om je haar dagelijks of om de dag te wassen. met één van de genoemde shampoos. Laat de shampoo altijd zo’n 5 minuten inwerken vóórdat je je haar afspoelt met lauw water. Indien na 6 weken nog geen verbetering optreedt raden we u aan uw huisarts of specialist te raadplegen. Als de roos zichtbaar is verminderd, voldoet een milde (Ph-neutrale) shampoo. Gebruik dus GEEN shampoo tegen vet haar. De antiroos shampoo kunt je vervolgens 1 tot 2 x per week gebruiken als onderhoudstherapie.