GEEN PANIEK
Heb je nergens last van en werkt jouw shampoo prima voor je? Houden zo. Heb je echter last van hoofdhuidproblemen, snel vet haar, droog of dof haar, pluis, jeuk op je hoofdhuid of wil je je gekleurde haar zo lang mogelijk behouden? Dat kan het zeker voor je werken om een shampoo of conditioner te gaan gebruiken zonder agressieve ingrediënten.
CHECK HET ETIKET
Wist je dat de ingrediëntenlijst op bijvoorbeeld een fles shampoo, is geordend op het aanwezige gewicht in een product? Het ingrediënt dat als eerste genoemd wordt op het etiket, is in de grootste hoeveelheid aanwezig in de shampoo. Het laatstgenoemde ingrediënt op het etiket, is dus in mindere mate aanwezig. Handig om te weten.
1. PARABENEN = CONSERVERINGSMIDDEL
Parabenen zijn chemische stoffen, die als conserveringsmiddel dienen. Ze doden schimmels en bacteriën, waardoor shampoo jaren goed kan blijven. Over het algemeen zit er slechts een hele kleine hoeveelheid parabenen in shampoo en andere cosmetica. Parabenen staan onder de volgende namen op de ingrediëntenlijst: 1. Methylparabenen, 2. Ethylparabenen 3. Propylparabenen
2. SILICONEN = GLANS
Siliconen kun je in de ingrediëntenlijst van je shampoo herkennen aan de achtervoegsels -cone, -conol of -siloxane. Ze zorgen voor een beschermend glanslaagje over je haar. Klinkt in principe goed, maar in de praktijk stapelen die silconen zich op, waardoor je haren op termijn zwaarder en doffer worden. Je gaat ze dan nog vaker wassen, en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Alleen cyclomethicone heeft dat effect niet, en was je ook makkelijker uit je haar dan andere siliconen.
3. GOEDE EN SLECHTE SOORTEN ALCOHOL = OPLOSMIDDEL
De alcohol die je beter kunt vermijden is de alcohol die ook in je wijntje en biertje zit. Om te voorkomen dat mensen cosmetische producten op gaan drinken (ja, echt waar…) moet er aan de alcohol die in cosmetica toegevoegd wordt, een stofje gekoppeld worden dat maakt dat het product vies smaakt. Deze ‘vieze’ alcohol heet alcohol denat (denatured alcohol) of SD alcohol. Andere namen die je terug kunt vinden in de ingrediëntenlijst zijn ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Staat een van deze soorten alcohol hoog op de ingrediëntenlijst van je product, zoek dan even verder.
In sommige gevallen is er alcohol gebruikt om een enkel ingrediënt in het product op te lossen. Aangezien veel werkzame ingrediënten in cosmetica in zeer lage concentraties toegevoegd zijn, zal de concentratie alcohol die gebruikt is om deze stof op te lossen ook vrijwel verwaarloosbaar zijn. In dat geval is alcohol in het onderste een derde deel van je ingrediëntenlijst terug te vinden en hoef je je er niet al te veel zorgen over maken.
Er bestaan ook alcoholsoorten die niet of nauwelijks de huid irriteren. Dit zijn cetyl alcohol, ceteary alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Deze vettige alcoholen houden juist vocht in de huid en hoef je dus niet te vermijden.
4. SULFATEN/SLS = EEN AGRESSIEVE REINIGER
Sulfaten als Sodium Lauryl Sulfate (SLS) kun je beter vermijden. Maar waarom eigenlijk? En welke ingrediënten worden als alternatief voor SLS gebruikt? En zijn deze net zo slecht zijn voor je hoofdhuid en haar, of zelfs erger?
WAT IS SLS?
De afkorting SLS staat voor Sodium Lauryl Sulfate. Of in het Nederlands ook wel natrium lauryl sulfaat genoemd. Het is een stof die gemaakt wordt, door het vetzuur laurinezuur uit palmolie of kokosolie te isoleren, deze te veranderen naar lauryl-alcohol en vervolgens te bewerken met zwavelzuur en als laatste te neutraliseren met zout.
WAAROM IS SLS ZO SLECHT VOOR JE HAAR EN HOOFDHUID?
SLS is één van de meest agressieve ingrediënten, die er te vinden is in cosmetische producten. Het staat vooral bekend om zijn reinigende werking; het kan namelijk vetten oplossen. Het reinigt zelfs zo sterk, dat het ook in producten gebruikt wordt voor het reinigen van motorblokken. Natuurlijk niet in dezelfde hoeveelheid.
SCHUIM
Naast de reinigende werking, zorgt SLS er ook voor, dat je shampoo ‘lekker’ schuimt en makkelijk te verdelen is. Je kunt er ‘gemakkelijk’ vet haar mee wassen of haar dat in model is gebracht met gel, wax of haarlak. Het staat vast dat ze de natuurlijke vetten van je hoofdhuid en uit je haar verwijderen. Dit zijn vetten die je hoofdhuid en haren nodig hebben om gezond te blijven.
VERVAGING VAN GEKLEURD HAAR
Daarnaast bestaan sommige sulfaten uit relatief kleine moleculen. Dit maakt dat ze diep in je haar kunnen komen. Ook op de plekken waar de kleurpigmenten (na een kleurbehandeling) zich bevinden. Je kunt je voorstellen dat sulfaten óók hier schade kunnen doen. En dat zie je dan vooral terug in een snlee vervaging van je net gekleurde haar.
SOMS HEB JE WEL SULFATEN NODIG
Als je hoofdhuid niet voldoende tijd heeft om nieuw talg aan te maken, kan het zijn dat je hoofdhuid droog en geïrriteerd raakt. Dit heeft meestal ook dof en droog haar tot gevolg. Aan de andere kant dient je haar af en toe wel goed gereinigd te worden. Je hebt dan simpelweg sulfaten nodig, omdat deze je haar grondig ontdoen van overmatig talg, schilfers en resten van stylingsproducten. Als dit soort stoffen achterblijven, is dat ook slecht voor je haar. Bovendien verzwaart het je haar, waardoor het lastiger is om het in het juiste model te brengen.
MACADAMIA OLIE
Daarnaast kun je sulfaten eigenlijk niet als opzichzelfstaand ingrediënt beoordelen. Het sulfaat bevindt zich namelijk in een fles shampoo met nog tal van andere ingrediënten. En een goed cosmeticabedrijf zal verzorgende ingrediënten toevoegen, die je haar beschermen tijdens- en/of verzorgen na een wasbeurt. Een voorbeeld hiervan is macadamia olie, die de functie van natuurlijk talg nabootst.
AGRESSIEF VOOR HAAR EN HOOFDHUID
Omdat sulfaten vetten oplost, stript het je huid en haar van zijn natuurlijke oliën, waardoor het enorm uitdroogt en de hoofdhuid uit balans raakt. Dat laatste zie je vooral terug in een toenemende talgproductie. Wat ook meespeelt is de zuurgraad van je hoofdhuid en haar, die minder zuur wordt door SLS. Dit zorgt ervoor dat de haar schubben meer open gaan staan, makkelijk afbreken en er minder goed vocht in en uit je haar gehouden kan worden. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat wassen met SLS-shampoo, de grootste oorzaker is van schade aan het haar. Wanneer je vaak met SLS-shampoo’s wast, kan er zelfs haaruitval ontstaan. SLS kan ook oogirritaties, oogbeschadiging en huidallergieën veroorzaken. Kortom: gebruik dit met mate.
CHECK HET ETIKET
Denk je een shampoo te kopen die vrij is van SLS, check dan toch eerst even het etiket op de volgende, slechte alternatieve sulfaten.
SLECHTE ALTERNATIEVEN/SULFATEN VOOR SLS
Sodium Laureth Sulfate (SLES) – deze is iets milder dan SLS
Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) – Deze sulfaat heeft een nog veel sterkere werking dan SLS
Ammonium Laureth Sulfate (ALES) – Is een afgezwakte versie van ALS
Magnesium Lauryl Sulfate (MLS) – Vergelijkbaar met SLS
Sodium Oleic Sulfate (SOS) – Hierbij wordt niet laurinezuur maar oleïnezuur gebruikt om dit ingrediënt te creeëren.
Sodium Olefin Sulfonate – Door velen onterecht bestempeld als mild ingrediënt, het is namelijk net zo agressief als SLS. Olefin is ook wel een ander woord voor alkaan. Enkele voorbeelden van alkanen zijn: methaan, ethaan en propaan.
Let op: een andere veelgebruikte naam voor Sodium Lauryl Sulfate is Sodium Dodecyl Sulfate.
DE GOEDE ALTERNATIEVEN VOOR SLS
Sodium Coco Sulfate (SCS) – Ook dit is een ingrediënt waar veel gedoe over is, dat komt omdat SLS op een vergelijkbare manier wordt gemaakt als SCS. Echter dienen bij SCS niet geïsoleerde vetzuren uit kokosolie als basis zoals bij SLS, maar kokosolie zelf. Dit maakt het een veel zachtere reiniger.
Disodium Cocoyl Glutamate – Zeer populair ingrediënt bij natuurlijke merken als Weleda. Is één van de meest milde ingrediënten, die gebruikt kan worden voor reiniging, verdeling van een product en voor schuim, en wordt gemaakt van kokosolie en gefermenteerde suiker. Het is goedgekeurd door NaTrue, een organisatie wiens keurmerk alleen gegeven wordt aan natuurlijke cosmetica.
Cocamidopropyl betaine – Dit is een twijfelgevalletje. Ondanks het feit dat het een milde reiniger is die ook de huid verzacht, veroorzaakt het volgens dermatologen bij veel mensen toch een allergische reactie.
Decyl polyglucoside – Is ook een zeer milde reiniger, die toch ook schuimt en tegelijkertijd ook de huid verzorgt.
BELANGRIJK VOORDAT JE EEN SHAMPOO ZONDER SULFATEN GAAT KOPEN
Een sulfaatvrije shampoo reinigt milder dan een shampoo met sulfaten. Dat staat vast. Maar dat betekent ook dat je wat concessies moet doen aan de verwachting die je van een shampoo hebt. Het kan namelijk zomaar zijn dat je geïrriteerde hoofdhuid wel gezonder wordt, maar dat de sulfaatvrije shampoo niet genoeg vuil, vet of resten van stylingsproducten uit je haar krijgt. Ook vormen veel sulfaatvrije shampoos aanzienlijk minder schuim. En hoewel het schuimgehalte niet bepalend is voor de reinigingskracht, vinden veel mensen schuim onmisbaar onder de douche. Een merk dat overigens wel schuimende, sulfaatvrije shampoos heeft is L'Anza.
HOE?
Het eerste wat je dan kunt proberen is om je haar 2x te wassen met een klein beetje sulfaatvrije shampoo en niet 1x een heel veel shampoo gebruiken.
Lukt dat niet? Dan kun je proberen om toch af en toe je haar te wassen met een shampoo met sulfaten. Dit is een kwestie van uitproberen om te kijken wat voor jou fijn werkt. Misschien dat 1x in de 2 weken fijn is, misschien zelfs 1x in de 4 weken.
Daarnaast kun je ook nog letten op de ingrediënten van verzorgings- en stylingsproducten. Veel haarproducten bevatten namelijk siliconen en polymeren. Sommige lossen makkelijk op in water, maar sommige zijn een stuk lastiger uit je haar te krijgen. Misschien dat het je dus helpt om stylingsproducten te gebruiken zonder siliconen of makkelijk oplosbare polymeren.
SULFAATVRIJE SHAMPOO KOPEN?
Hieronder vind je enkele voorbeelden van merken die sulfaatvrij zijn. Je kunt natuurlijk ook terecht bij winkels als de Tuinen en Vita Cura. Of snuffel eens online op de website van www.zepig.nl
Weleda
Sante
L’Anza shampoo
CHI shampoo
Biosilk shampoo
Macadamia shampoo
EVEN WENNEN….
Wanneer je een shampoo zonder sulfaten gaat gebruiken, zal het even omschakelen zijn qua routine en gevoel tijdens het wassen van je haren. De shampoos zonder slechte ingrediënten schuimen namelijk veel minder. Je kunt hierdoor het gevoel krijgen dat je haar minder schoon wordt. Maar dit is niet zo. Het kan wel zijn, dat de hoofdhuid en haar even moeten wennen aan het gebruik van deze producten. Het haar kan stug en als stro aanvoelen. Na enkele weken is het haar gewend aan je shampoo zonder sulfaten en zal het ook weer zacht aanvoelen. Mensen met een droge en gevoelige huid hebben baat bij het gebruik van producten zonder parabenen, sulfaten en siliconen vanwege de milde reiniging. Heb je echter vet haar, dan kunnen deze producten minder werken omdat talg en siliconen uit stylingproducten lastiger weg te wassen zijn.
Tue, 24 April